Att vandra ensam

En fråga som ofta återkommer är om hur jag vågar vandra ensam, särskilt som kvinna. 

Jag tror att det är mänskligt, för både män och kvinnor, att känna en viss tveksamhet inför att framför allt sova ensam ute. För våra förfäder var det i princip en dödsdom att bli utesluten från gruppen och på nätterna var vi särskilt sårbara. Vi är programmerade att känna rädsla inför både ensamhet och mörker.


Men människan har också fått en exceptionell förmåga att kunna anpassa oss. Vi är inte utlämnade åt våra instinkter utan kan lära oss att tycka om sådan som från början inte är helt naturligt.

När jag började vandra på egen hand valde jag att tillämpa det jag kallar strutsstrategin. Det vill säga ignorera det faktum att jag innerst inne tyckte att det verkade skitläskigt! Inte själva vandrandet, för det hade jag gjort många gånger tidigare, men att sova ute helt ensam. Det kändes inte helt bra i magen. Men jag istället för att låta mig begränsas av den där gnagande oron som dök upp varje gång jag försökte förställa mig min första ensamma tältnatt, valde jag att stoppa huvudet i sanden. Att helt enkelt inte tänka på det alls! 


Ett tips som jag fick, innan jag gett mig iväg och fortfarande höll på att planera, var att prova att tälta en natt i närheten av här jag bor. Om jag skulle tycka att det var jätteläskigt kunde jag avbryta och ta mig hem igen. Det är säkert ett jättebra råd för någon som vill, men inte riktigt vågar. Men jag kände att det inte var ett bra råd för mig. Jag ville inte utsätta mig för risken att upptäcka att det var precis så läskigt som min fantasi försökte få mig att tro. Det skulle bara innebära att jag skulle få ännu mer ont i magen medan jag förberedde mig för mitt livs äventyr. För jag hade redan bestämt mig. Jag ville genomföra min dröm att vandra genom Sverige och jag visste att jag skulle behöva göra det på egen hand. Inget förhistoriskt arv skulle få mig att låta bli.


Och från första natten var det kärlek vid första ögonkastet. Jag älskar att vandra ensam! Eller solovandra som jag egentligen föredrar att kalla det, eftersom jag väldigt sällan känner mig ensam. Jag tycker om att vandra med andra också, men att vara med sig själv, att bara ha sig själv att förlita sig på, det är en alldeles speciell upplevelse. Och man kan upptäcka nya sidor hos sig själv, lära känna sig själv. Det är erfarenheter som inte bara är bra att ha ute på leden, utan också i livet i stort. 

Lär känna platsen

När du kommer till det ställe där du har tänkt att övernatta, lär känna platsen. Framför allt ljuden, för det är ofta den ovanliga ljudbilden som kan få dig att ligga vaken.  Så sitt i tystnad en stund, ta in vilka ljud som finns just här. Och skulle du höra något oväntat mitt i natten, gå upp och kolla direkt istället för att ligga och fantisera. Jag lovar, inget är så läskigt i fantasin som en gren som gnisslar mot en trädstam! 

Lita på din magkänsla

Om ditt tilltänkta nattläger inte känns bra i magen, gå vidare. Jag brukar undvika platser som uppenbart är tillhåll för traktens festande ungdomar. Eller överhuvudtaget vindskydd och andra lägerplatser som ligger nära ett samhälle och är lättillgängligt med motorfordon. Förutom att magkänslan ofta leder oss rätt, så kommer inte din kväll och natt bli särskilt trevlig om du inte känner dig trygg på platsen som du har valt.

Meddela var du är

Även om risken att råka illa ut är liten, bör du  vidta rimliga säkerhetsåtgärder. Att meddela någon anhörig var du sover är ett enkelt sätt att öka tryggheten för både dig och de där hemma. Jag brukar också ta ett foto om jag passerar en bil eller annat som känns obehagligt (kom ihåg, lita på din magkänsla) och skicka hem. Om det mot förmodan skulle hända mig något, så vet de var de kan börja leta.